Nao Robot

Video Affirmasi Motivasi dan Inspirasi

Diet Cara Islam  

Posted by: Sebaik-baik Keredhaan

 


Tanpa kita sedari, penyakit yang timbul dalam diri kita berpunca daripada makanan yang kita makan setiap hari. Antaranya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan apabila kita telah tua nanti. Apabila kawan-kawan telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada orang ramai.


TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.


JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI, SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.


Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTELIni terbukti oleh saintis yang menjumpai di mana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindak balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.


Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Apa kata kita ikut diet ini. Tak payahlah susah-susah makan pil untuk kurus. Insyaallah kalau kawan-kawan ikut diet Rasullullah ini, confirm kawan-kawan takkan sakit perut ataupun keracunan makanan.


Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.
Begitu juga ahli saintis telah menjumpai bahawa enzim banyak terkandung di celah-celah jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis alat pencerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam).


Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Kesannya Insyaallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).


Waktu solat subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin.
Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.


Mandi pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang yang mengamalkan mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.


Wallahu A'lam...
Sama2lah kita mengamalkannya...

This entry was posted on 3:53 PM . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 comments

Post a Comment