Nao Robot

Video Affirmasi Motivasi dan Inspirasi

Belajar dari Seekor Itik  

Posted by: Sebaik-baik Keredhaan


Pernahkah anda melihat seekor itik yang sedang berada di atas permukaan air? Bagaimanakah keadaannya? 

Sudah pasti kita melihatnya tenang sahaja di atas permukaan air itu. Tiada yang menarik pada itik tersebut jika kita tidak memikirkannya. Sebaliknya, jika kita meneliti keadaan kaki itik di dalam air itu, ternyata begitu sukar untuk seekor itik bergerak di dalam air. Manakan tidak, sepasang kakinya bertungkus-lumus mengayuh badannya dengan laju semata-mata untuk menggerakkan tubuhnya ke tempat yang dituju. 

Ya, begitu kuat usaha seekor itik untuk menimbulkan dirinya di atas permukaan air. Jika itik itu tidak mengayuh kakinya dengan laju, sudah pasti itik itu tenggelam dan mati lemas. Subhanallah, cantik sungguh ciptaan Allah. 

Apa pengajaran yang kita boleh ambil dari kisah ini? 

Pengajarannya ialah kita perlu berusaha bersungguh-sungguh dengan erti kata lain menggunakan semaksima tenaga yang kita miliki untuk mencapai kejayaan dunia dan akhirat. Perlu diingat juga sebagai umat Islam, kita mesti berdoa mengharapkan pertolongan Allah dan bertawakkal kepada-Nya. Alangkah malunya kita dengan seekor itik jika kita tidak dapat berusaha lebih kuat lagi kerana kita dianugerahkan akal fikiran yang masih waras.

This entry was posted on 10:38 AM . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 comments

Post a Comment